Nyitóíves teherfelvonók

Sűrűn előforduló probléma (főleg meglévő épületek esetén), hogy az „épületszintek közötti rendszeres teherszállításra” kialakítandó teherfelvonó legfelső szintjén nincs lehetőség zárt akna kialakítására. Ennek megoldására szolgálnak az ún. süllyesztő rendszerű (nyitóíves) teherfelvonók, melyek aknáját a felső állomásszinten fekvő elrendezésű, egy- vagy kétszárnyú aknaajtó zárja le.

A süllyesztő rendszerű teherfelvonók néhány alapvető jellegzetessége:

  • A felső szinti aknaajtó fekvő elrendezésű és nyitását-csukását a berendezés kényszermozgatással végzi.
  • A fekvő ajtók vagy a padlószintbe süllyesztettek vagy abból minimális magasságban kiemelkednek és kivitelük, teherbírásuk a környezet által támasztott igényeknek megfelelő.
  • A névleges menetsebesség (a felső szinten) max. 0,3 m/s, de általában 0,1-0,15 m/s között van.
  • A felvonó a felső szinten csak az ott elhelyezett kezelőtablóval vezérelhető, melynek nyomógombjai nem öntartóak (ameddig nyomom-addig megy).
  • Ezen felvonók fülkéje általában jól átlátható (rácsos, perforált lemezes), hogy biztosítsa az emelőtér áttekinthetőségét az emelési művelet során.

Cégük képes a legváltozatosabb méretekben és kivitelben tervezni, gyártani és telepíteni ezeket a berendezéseket, melyeket külön mechanikus szinkronizáló berendezéssel szoktunk ellátni, hogy viszonylag kis átfogási távolság (pl. kis süllyeszték mélység) esetén is biztosítsuk a teherplató megfelelő stabilitását.

Sajnos a jelenleg hatályban lévő szabványok nem ismerik a süllyesztő rendszerű (nyitóíves) teherfelvonó fogalmát, ezért Magyarországon ilyen berendezéseket csak a típustanúsítási eljárás lefolytatása és a Típustanúsítvány megszerzése után lehet üzembe helyezni.

Cégünk azonban jelenleg is tud olyan süllyesztő rendszerű teherfelvonót gyártani, mely TÍPUSTANÚSÍTVÁNNYAL rendelkezik!


Galéria
Horganyzott lemezzel burkolt oldalfalú, átellenes rakodású nyitóíves teherfelvonó az épület fala mellett elhelyezve.
Esztétikus kivitelű, dombornyomott lemezzel burkolt, egyoldalra nyíló zárótetővel rendelkező nyitóíves teherfelvonó. A berendezés csak a felső szintről - az aljzatba csatlakoztatható kezelőtablóval vezérelhető és a rácsos oldalfalak elősegítik az emelőtér jó átláthatóságát.
Euro raklap és kézi raklapemelő együttes szállítására szolgáló, kétoldalra nyíló zárótetejű nyitóíves teherfelvonó. A zárótető rakodási oldalának megfelelő vízzárásáról a tető szélén elhelyezett merev gumilapok gondoskodnak, mivel a zárótető az udvarszint síkjából kiemelkedik.
Járdaszintbe süllyesztett, erősített szerkezetű két oldalra nyíló zárótető, melynek a "túlnyitását" biztonsági lánc akadályozza meg.
Háromoldali rakodású, nagyméretű fülkés berendezés, melynek záróteteje teljesen az udvarszintbe süllyedve csukódik.
Erősített kivitelű nyitóív szükséges a rendkívül nagy terhelést (pl. tűzoltóautó rátalpalása) is elviselő, egyoldalra nyíló zárótető felnyitásához.
Udvarszintbe süllyesztett zárótető figyelmeztető csíkozással és a tető megterhelését tiltó táblával, melyet egyébként a tető közepén elhelyezkedő kiemelkedés is megnehezít.
A nyitóíves teherfelvonók biztonságos üzemeltetését az emelőtér szükség szerinti elkerítése és a csak felső szinten elhelyezett kezelőtabló biztosítja, mely az emelési művelet során lehetővé teszi a berendezés környezetének állandó figyelemmel kísérését.
Rendkívül esztétikus kivitelű, dombornyomott lemezzel burkolt, egyszárnyú fekvő ajtó, mely éppen csak kiemelkedik az udvarszintből.
A berendezés a fekvő ajtót "baldachinos" rendszerrel emeli.
A fülke (és a vázszerkezet) a fekvő ajtóhoz hasonló, igényes kivitelben készült.
Rakodási szintből kiemelkedő, kétszárnyú, nyíló zárótető, melynek megfelelő vízzárását a rakodási oldalon elhelyezett átlátszó védőfóliák biztosítják, a felső szinti rakodás akadályozása nélkül.
A kis emelési magasság miatt a kétszárnyú zárótetőt nem nyitóív, hanem görgők emelik, melyek a tetőt a nyitás során egymásnak "adogatják".
A nyitóíves teherfelvonók beszerelését bizonyos esetekben megkönnyítheti az akna több oldalról történő megközelíthetősége, daruzhatósága.
Exluzív környezetbe telepített, nyitóíves teherfelvonó, tüzihorganyzott kivitelben.
A zárótetőt nyitó ív mindkét irányban kényszerműködtetéssel mozgatja a tetőt.
A rácsos oldalfalak biztosítják a megfelelő rálátást a berendezés környezetére az emelési művelet alatt.
Vissza a lap tetejére
Minősítés
Blain GmbH. Seim Srl. Super Seal Kft.
Kapcsolat
Ügyfeleink az egész ország területén számíthatnak szolgáltatásainkra!
Dobai Hidraulika Kft.
Levélcím: 1039 Budapest, Mátyás Király út 94.
Telephely: 2013 Pomáz, Ipartelep 3461.
Tel: +36 26/525-232
Mobil: +36 20/943-91-57
Készítette: Webrakéta Kft.