Tervezői segédlet

Cégünk személy- és teheremelési feladatokra specializált berendezések tervezésével, gyártásával foglalkozik.

A megfelelő berendezéstípus kiválasztásához az alábbiakban szeretnénk segítséget nyújtani. A tervezési segédletek tájékoztató jellegükön kívül  alapjául szolgálhatnak egy emelőgép telepítési tervének vagy felvonó engedélyezési dokumentációjának elkészítéséhez.

A gépekre és az épületekre vonatkozó legfontosabb jogszabályok:


OLLÓS EMELŐASZTALOK

A cégünk által gyártott ollós emelőasztalok az alábbi felhasználási helyeken kerülnek alkalmazásra:

  • Rakodástechnika területe, elsősorban a tehergépjármű rakodás gépesítésének egyik megoldására;
  • Technológiai emelőberendezések hajtásaként;
  • Teherfelvonók hajtásaként;
  • Akadálymentesítésnél személyemelőként.

Az ollós emelőasztalok tervezése, gyártása során alapvetően az MSZ EN 1570:2001 (Emelőasztalok biztonsági követelményei) szabvány előírásai az irányadóak, de a felhasználási területtől függően (lásd fent) más szabványok és jogszabályok előírásait is figyelembe kell venni.

Az emelőgépekre vonatkozó legfontosabb jogszabályok és a süllyesztékek néhány fontosabb követelménye:


TEHERFELVONÓK

Az  építmény szintek  közötti  rendszeres  áruszállítás céljára Magyarországon a  2008-ban módosított OTÉK 82.§ (9) pontja  a teherfelvonók használatát írja elő, így a korábban hasonló célra gyártott „Körülkerített emelőterű emelő berendezések”, melyekre az emelő gépekre vonatkozó előírások vonatkoznak már nem telepíthetők.

A Cégünk által gyártott teherfelvonók a Gépdirektívával harmonizált MSZ EN 81-31:2010 jelzetű (Járható fülkéjű teherfelvonók) szabvány előírásainak megfelelően készülnek, de felhívjuk a figyelmet a 2012 decemberétől érvényes MSZE 9116:2012 szabványra is mely lehetővé teszi a teherfelvonó kezelésére feljogosított személy(ek) teherfülkében történő utazását  is.

Fontos kiemelnünk, hogy a tárgyi szabvány fülkeajtó nélküli teherfelvonónál engedélyezi a személyszállítást, természetesen néhány lényeges megkötéssel. Rendkívül fontos, hogy a belső tabló a felvonó használatakor csak folyamatosan nyomva tartott nyomógombos üzemű lehet és a hiányzó fülkeajtókat a kijáratoknál a fülkére szerelt fényfüggönyök pótolják. Az ipari üzemek, raktárak épületszintek közötti áru szállításában használt, nyíló aknaajtókkal szerelt felvonók modernizálásában ezt a szabvány érdemes tekintetbe venni, mivel kis költséggel az anyagmozgatást végző személyek az áruval együtt utazhatnak a kívánt szintre.

A felvonókra vonatkozó legfontosabb jogszabályok, állásfoglalások és a felvonó aknák néhány fontosabb követelménye:


SZÍNHÁZI- ÉS LÁTVÁNYEMELŐK

A színpadtechnika területére gyártott berendezéseink az emelési feladatokon kívül, a rendezők és díszlettervezők elképzeléseit valósítják meg az előadásokban. A tervezés, kivitelezés során a gépdirektíván felül az

alábbi törvényi szabályozást kell betartani:

Vissza a lap tetejére
Minősítés
Blain GmbH. Seim Srl. Super Seal Kft.
Kapcsolat
Ügyfeleink az egész ország területén számíthatnak szolgáltatásainkra!
Dobai Hidraulika Kft.
Levélcím: 1039 Budapest, Mátyás Király út 94.
Telephely: 2013 Pomáz, Ipartelep 3461.
Tel: +36 26/525-232
Mobil: +36 20/943-91-57
Készítette: Webrakéta Kft.